Unique ‘living green wall’ installed at Liverpool’s St Johns Shopping Centre

Unique ‘living green wall’ installed at Liverpool’s St Johns Shopping Centre

Liverpool has just become cleaner and greener thanks to the installation of a ‘living green wall’ on the exterior of St Johns Shopping Centre.
Spanning a total of 50 metres, the living green wall is one of the largest in the UK and has been installed as part of a project which seeks to increase green space in urban areas, improve air quality and support health and wellbeing.
The project is being led by Mersey Forest and is funded through the EU Horizon 2020 project, UrbanGreenUP. The installation, filled with evergreen plants, flowers and pollinators encourages bees and other wildlife, whilst making the city centre greener and more environmentally sustainable.
The innovative installation is visible from pedestrianised areas around it and from Queens Square Bus Station. St Johns is one of the only shopping centres in the UK to bring such benefits to the local community through their green space initiative. The living green wall is the latest in a series of green projects that St Johns has undertaken. Last Summer saw the installation of beehives on the Centre roof to create ‘bee-lanes’ which provide a shelter for bees and other pollinators in the city centre.